Om oss

Som en av Sveriges största researrangörer av guidade buss- och flygresor erbjuder Scandorama och Ölvemarks tillsammans ett mycket stort utbud av resor – vinresor, rundresor, vandring, weekendresor, kryssningar och storstadsresor. Företagen har även jul- och nyårsresor.

Huvudkontoret finns på Öresundsterminalen i Malmö.

Scandoramas historia

Scandorama grundades 1980 av Claes Berglund och Johan Malmqvist från Norrköping. De blev goda vänner under sin studietid på Handelshögskolan i Stockholm och intresset för resandet väcktes på allvar när de parallellt med studierna jobbade extra som guide på bussresor. Johan och Claes fick en idé om att starta ett reseföretag där man bekvämt reser med buss och samtidigt får lära sig saker om de platser man passerar. De ville även ha med en kunnig guide för att informera och underhålla resenärerna. Eftersom Skåne är en bra utgångspunkt för resor till Europa, flyttade Johan och Claes ner till den skånska metropolen Malmö. De startade företaget med endast sig själva och turades om med att vara ute i Europa som guide eller att arbeta på kontoret med framtida resor. Allt gick mycket bra och de växte med rekordfart.

Scandorama i dag

I dag är Scandorama en av Sveriges största bussresearrangörer. Att du ska komma hem med oförglömliga reseupplevelser har varit vårt mål sedan vi startade med guidade rundresor för snart 40 år sedan. 2018 erbjuder vi över 80 noga utvalda resor och 11 spännande nyheter – med buss, flyg eller både och! Med fem olika kategorier av resor finns upplevelser för alla smaker. Från myllrande storstäder och weekendresor till underbara rundresor, njutningsfulla vinresor och avkopplande flodkryssningar.

Vi brinner helt enkelt för att servera dig världen som du vill ha den. Med bekväma paketresor, handplockade utflykter och engagerade guider som gör att du kan lägga allt fokus på reseupplevelsen.

Historia:

1980: Företaget startas av Claes Berglund och Johan Malmqvist
1989: Scandoramas bussresor börjar säljas i Norge
1990: Scandorama inför flyg till flera destinationer
2006: Fler än 40 000 resenärer reser med Scandorama
2009: Johan Malmqvist säljer Scandorama till Ölvemarks Holiday och avgår som VD. Scandorama blir då ett helägt dotterbolag till Ölvemarks Holiday. I samband med detta uppköp gick Bergkvarabuss in som 45 % delägare i Ölvemarks Holiday.
2012: Bergkvarabuss köper de återstående 55 % av aktierna i Ölvemarks Holiday och Scandorama blir då ett helägt dotterbolag till Bergkvarabuss.
2015: Scandorama firar 35 år!
2016: Scandorama storsatsar på ett utomeuropeiskt program med bl.a. New York, Sydafrika, Sri Lanka och Kuba som blir en omedelbar succé.
2017: Inför ett nytt lojalitetsprogram ”Poängjakten” som gynnar våra trogna och återkommande resenärer.
2018: 11 spännande nyheter presenteras. Däribland: Spaniens Höjdpunkter, Bretagne, Grekland Runt samt Donaukryssning till Svarta Havet.

Ölvemarks Holidays historia

Ölvemarks Holidays resa började i Jönköping år 1984 när vår första buss rullade ut i Europa. Grundare var bröderna Bengt och Mats Ölvemark. Mats och Bengt körde själva bussarna och agerade reseledare på sina bussresor. Första året följde 584 resenärer med på brödernas bussresor. Antalet resenärer ökade stadigt. Bröderna var övertygade om alla fördelar med bussresor och deklarerade tidigt att de skulle bli ”Störst och bäst i södra Sverige”. Idag vet vi att de fick rätt. I drygt 30 år har vi arrangerat innehållsrika rundresor för semesterfirare runt om i Europa. Då, liksom nu – alltid med ett leende på läpparna!